Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Arbeidsgivers styringsrett - et viktig verktøy for arbeidsgiver

14.8.2017

Aktuelt og nyheter Lønn og personal Regnskap og økonomi

Hva innebærer arbeidsgivers styringsrett?
Arbeidsgivers styringsrett er et spørsmål om hvem som bestemmer på arbeidsplassen. I løpet av et arbeidsforhold kan det oppstå behov for å endre hvordan arbeidet skal utføres, eller nærmere definere hvordan arbeidet skal utføres. Det er også umulig å skulle forutse hva fremtiden skulle bringe, og arbeidskontrakten kan vanskelig regulere alt dette. Arbeidsgivers styringsrett legger rammene for hva arbeidsgiver senere kan pålegge arbeidstaker.

Hvorfor har arbeidsgiver styringsrett?
Arbeidsavtalen kan ikke alltid regulere alle problemstillinger men kommer i kontakt med, da det skjer endringer over tid i arbeidsoppgaver og behovet for forandring oppstår. Dermed er styringsretten et viktig verktøy for arbeidsgiver.

Er dette hjemlet i lov?
Det korte svaret på dette er nei. Praksisen omkring styringsretten er et resultat av teori og praksis over mange år. I nyere tid har innholdet i styringsretten også blitt definert i en rekke avgjørelser i Høyesterett. Eksempelvis har vi Kårstø-dommen hvor Høyesterett avgjorde at arbeidsgiver kan bestemme at arbeidstiden starter når arbeidstaker faktisk begynner å jobbe, ikke når arbeidstaker ankommer arbeidsstedet.

 

Accountor Training tilbyr nå et kurs innen arbeidsgivers styringsrett som vil gi deg som arbeidsgiver og arbeidstaker en god innføring i hva man bør være kjent med. Kurset tar for seg styringsrettens innhold, altså hvor grensene for styringsretten går og hva den begrenses av. Videre vil kurset komme inn på konsekvensene av å gå ut over styringsrettens grenser, flere eksempler på Høyesterettsdommer og avslutningsvis råd fra advokat Torbjørn Evjenth fra Brækhus Advokatfirma om utøvelsen av styringsretten. Se kurset her

← Forrige
Neste →