Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Blockchain - fremtidens teknologi

18.8.2017

Aktuelt og nyheter Regnskap og økonomi

Hva er blockchain?
Blockchain er kort og godt en plattform for digitale eiendeler, altså en type regnskapsbok. Formålet med blockchain er å bygge mer åpne, tilgjengelige og mer rettferdige finansielle tjenester hvor tredjeparter slik som en bank, ikke er involvert i transaksjonene i plattformen.

Alle som kobler seg til og blir en del av nettverket har den samme kopien av en såkalt regnskapsbok (kalt ledgers). Denne regnskapsboken er kryptert men er åpen og offentlig tilgjengelig for alle som er en del av nettverket, dette er med på å ivareta sikkerheten i nettverket. En transaksjon mellom to parter i nettverket kan gjennomføres umiddelbart og tilnærmet kostnadsfritt. Transaksjonen lagres i en blokk, som videre danner en kjede av den krypterte informasjonen, som er offentlig tilgjengelig for alle i nettverket.

Det som skaper sikkerhet i systemet er at når en transaksjon skal gjennomføres må et flertall av de som er koblet opp til nettverket (datamaskiner) godkjenne at opplysningene i blokken stemmer. Det er med andre ord umulig å endre eller fjerne informasjon fra blokkene fordi systemet vil avvise blokkene som er ufullstendige eller er falske. Det kreves per i dag at 51% verifiserer informasjonen. Videre er det også ansett som bortimot umulig å hacke systemet, fordi det er utallige datamaskiner involvert i verifiseringen.
Bitcoin og Ethereum er to plattformer for valuta som benytter teknologien blockchain.

Bitcoin – favoritt blant kriminelle

Valutaen muliggjør anonyme betalinger og har medført at terrorister, narkotikabaroner med flere har favorisert bitcoin. Selv om transaksjonene er anonyme har bitcoin teknologien som nevnt over et sporingssystem. Bankene tror at denne sporingen vil gjøre det enklere å dokumentere at alt har gått riktig for seg, men med tanke på hvitvasking og terrorfinansiering er det helt klart en del arbeid som gjenstår for å kunne unngå at teknologien utnyttes til dette.

Blockchain – bruksområdet for teknologien er mer enn valuta
– Kontrakter, eksempelvis for eiendeler som obligasjoner, aksjer, lån og annet som krever en kontrakt eller aksept. Mange aktører innen bransjen for finansielle tjenester utforsker og vurderer teknologiens potensielle bruksområder.
– Organisere aktiviteter slik som utdanning, offentlig forvaltning, helsetjenester med mer. Eksempelvis i Estland benyttes blockchain teknologien til å lagre informasjon relatert til helse for over 1 million av innbyggerne.

 

Kilder:
https://www.blockchain.com/about/

https://dzone.com/articles/blockchain-why-its-so-much-more-than-bitcoin

https://www.dn.no/grunder/2016/03/21/2144/Teknologi/teknologien-som-kan-endre-banksektoren

← Forrige
Neste →