Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Er julegave fra arbeidsgiver skattepliktig?

18.12.2017

Aktuelt og nyheter Lønn og personal Skatt og avgift

Mange mottar julegave fra arbeidsgiver eller forretningsforbindelser i julen. Noen får kanskje en vinflaske, andre mottar større julebonuser fra arbeidsgiver. I den forbindelse må vi spørre oss hvordan dette blir skattemessig: Er det skatteplikt?

Forutsatt at gaver i ansettelsesforhold oppfyller kravene for unntatt skatteplikt, er de

  • Fradragsberettiget for giver på lik linje med lønn
  • Ikke skattepliktig for mottaker
  • Ikke oppgavepliktig
  • Ikke trekkpliktig
  • Ikke arbeidsgiveravgiftspliktig

Dette er reglene for skattefrie gaver

Gave fra arbeidsgiver utenom jubileer

Hovedregelen er at alle ytelser som har økonomisk verdi, en fordel, som du mottar fra arbeidsgiver er skattepliktig. Dette gjelder uavhengig av om ytelsen består av kontanter, gaver eller andre naturalytelser.

Julegaver kan gis fra arbeidsgiver til arbeidstaker med inntil kr 1 000 per inntektsår dersom det er et ledd i en generell ordning i virksomheten. Forutsetningen for skattefritaket er at gaven gis i form av en gjenstand, eksempelvis gavekort som ikke kan innløses i kontanter, vin, julekurv og lignende. Arbeidsgiver kan ikke kreve fradrag for julegaven i slike tilfeller, men dersom verdien av gaven er mer enn kr 1 000 skattlegges overskytende beløp hos arbeidstaker, og arbeidsgiver får fradrag.

 

Hva med bonus?

Julebonus eller en annen bonus mottatt fra arbeidsgiver er et arbeidsvederlag, altså lønn. Det innebærer at det er skattepliktig i sin helhet, uavhengig av bonusens størrelse.

 

Gave med firmalogo

For arbeidsgiver er kostnader til gavegjenstander med firmamerke eller firmalogo ansett som en reklamekostnad og dermed fradragsberettiget skattemessig. Forutsetningen for fradraget er at gjenstanden har som hovedformål å være reklame, at det er i et større antall og at kostnadene per gjenstand ikke overstiger 250 kr.

 

Gave fra forretningsforbindelse

Det er skatteplikt for gaver dersom gaven har en klar sammenheng med arbeidsforholdet. En god tommelfingerregel kan være: dersom det ikke er sannsynlig at du hadde mottatt gaven om du ikke var ansatt der du er, eller engasjert på det oppdraget, vil gaven være skattepliktig.

Dersom en ansatt eksempelvis har mottatt en gave, en såkalt erkjentlighetsgave, for en enkeltstående arbeidsprestasjon, kan en slik gave være skattefri dersom gaven består av annet enn penger og gaven ikke har en verdi på mer enn 500 kr. Dersom gavens verdi overstiger dette beløpet, blir hele gaven skattepliktig.

Kilder:

Skatteetaten

KPMG

 

 

← Forrige
Neste →