Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Foreslåtte forenklinger for frivillige organisasjoner i hvitvaskingsloven 

13.9.2019

Aktuelt og nyheter

Den nye hvitvaskingsloven som trådte i kraft oktober 2018 utvidet regelverkets virkeområde til å gjelde alle tilbydere av spill med tillatelse etter pengespill-, lotteri- eller totalisatorloven. På samme tid ble det tatt inn en mulighet til å gjøre unntak fra regelverket for spilltilbydere etter en risikovurdering. 

Nå er det foreslått å gi forenklinger for frivillige organisasjoner, fordi det i dag er uforholdsmessig hvilke byrder frivillige organisasjoner pålegges i medhold av hvitvaskingsloven.   

Hvorfor forenklinger?

Bakgrunnen for forslaget er at Lotteritilsynet har vurdert risikoen for hvitvasking og terrorfinansiering blant visse spillprodukt, slik som foreningsbingo og enkelte særskilte lotteri, for å være tilstrekkelig lav til å kunne forsvare et unntak fra reglene i hvitvaskingsloven.   

Byrde for frivillige organisasjoner

Finansminister Siv Jensen uttaler at det er viktig at frivillige organisasjoner ikke pålegges uforholdsmessige byrder. Forslaget vil innebære at organisasjoner som tilbyr foreningsbingo og lignende, eksempelvis radio og TV-bingo, ikke skal være underlagt hvitvaskingsloven. Dette vil medføre betydelige forenklinger for over 350 lag og foreninger. Høringsfristen er satt til 1. oktober 2019, og det er dermed ikke fastsatt hvordan dette vil fungere i praksis foreløpig.  

 

Lær mer om den nye hvitvaskingsloven, sjekk ut dette kurset: Risikostyring og internkontroll

Kilde: Regjeringen

← Forrige
Neste →