Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Forslag til endringer i forskriften til bokføringsloven

15.5.2018

Aktuelt og nyheter Regnskap og økonomi

I januar 2019 trår endringer i bokføringsloven i kraft. I den forbindelse har Skattedirektoratet foreslått endringer i forskriften til bokføringsloven. Her er endringene som er foreslått.

forskriften til bokføringloven

Oppdateringstimer i bokføring? Sjekk ut dette kurset: Hvordan lage bedre prosjektregnskap

Registrering av kontantsalg

I dagens lovverk skal kontantsalg registreres hos den enkelte operatøren dersom systemet har en slik funksjonalitet. Forslaget til endringer på dette området innebærer at det ikke er en plikt til å anskaffe kassasystem med funksjonalitet til å registrere kontantsalget på den enkelte operatør. Dersom selskapet er tilrettelagt slik at flere operatører på kassasystemet har sin egen kassaskuff, må også kontantsalget registreres på hver enkelt operatør.  

Det er altså kun i de tilfellene at operatørene oppbevarer kontantene i egen kassaskuff, pengebelte eller lignende, at selskapet må ha et kassasystem med denne funksjonen.  

Krav til integrert kassaskuff

Etter dagens bokføringsforskrift skal bokføringspliktige oppbevare kontanter i integrerte kasseskuffer. Dersom kontantsalget registreres i kassasystemet på den enkelte operatør, kan operatøren likevel benytte pengebelte eller lignende for å oppbevare kontanter i virksomheten.  

Skattedirektoratet mener at slik bestemmelsen er utformet i dag, stiller ikke bokføringsforskriften krav til hvilke tilfeller de bokføringspliktige må benyttet kassasystem med integrert kassaskuff, og det er dermed foreslått å ta inn en presisering på dette området.  

Utskrift av salgskvittering fra ubetjente automater

Det er foreslått at funksjonaliteten i slike kassasystem bør være slik at kunden selv kan velge om han/hun ønsker utskrift av kvittering eller ikke. Denne endringen er foreslått tatt inn i kassasystemforskriften og i bokføringsforskriften, om at det ikke er krav om utskrift dersom automaten har en funksjon som gjør at kunden selv kan velge om han vil ha kvittering.  

Taxinæringen

Etter dagens lovverk skal taksameteret ved kontantsalg skrive ut salgsdokument til kunden for hvert salg. Kvitteringen må også inneholde opplysninger som er nevnt i bokføringsforskriften.  

Skattedirektoratet har uttalt at de ønsker å harmonisere regelverket for taxinæringen med det regelverket som gjelder generelt ved kontantsalg. Dette medfører at type betalingsmiddel bør registreres på taksameteret.  

Oversikten her er ikke uttømmende og utdypende på alle områder når det gjelder de foreslåtte endringene i forskriften til bokføringsloven. Vi henviser derfor til Regjeringens lovforslag og Regjeringens høringsnotat. 

Vil du lære mer om dette temaet? Ta noen oppdateringstimer i bokføring med disse kursene: Utvalgte temaer i bokføring og  Prosjektregnskap og langsiktige tilvirkningskostnader.

← Forrige
Neste →