Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Forslag om ny regnskapsførerlov: Dette er endringene

11.6.2018

Aktuelt og nyheter Regnskap og økonomi

Det kan være på tide å gjøre endringer i regnskapsførerloven. Dagens regnskapsførerlov er fra 1993, og siden den gang har det skjedd store endringer i regnskapsbransjen og ute hos kundene. Finansdepartementet la 1. juni 2018 frem en delutredning som inneholdt et forslag om ny regnskapsførerlov. Forslaget er ment å sikre at næringsdrivende, særlig små og mellomstore virksomheter, har tilgang til kompetente samarbeidspartnere for å oppfylle pliktene rundt regnskapsavleggelse.

Her er noen av endringene som har blitt foreslått:

forslag om ny regnskapsførerlov

Lovens virkeområde – mer fokus på regnskapsførerforetakene

Lovens virkeområde er uendret, og regnskapsførerloven skal fortsatt baseres på minstekrav til kvalifikasjoner og skikkethet hos yrkesutøver. Lovgivningen er forventet å i større grad være rettet mot regnskapsforetakene enn tidligere, og er derfor ventet å bli bedre tilpasset hvordan regnskapsførervirksomhet drives i praksis.

Praksiskravet – foreslått økning

Lovutvalget har foreslått at en relevant bachelorutdanning fortsatt skal være minstekravet for å få autorisasjon som regnskapsfører, og et flertall i utvalget har gått inn for å øke praksiskravet fra dagens to til tre år for bachelorutdannede. Søkere med relevant mastergrad skal fortsatt kun ha to års praksis.

Krav til daglig leder i regnskapsførerforetak

I dagens lovverk er det krav om at daglig leder i regnskapsførerselskapet, må være autorisert regnskapsfører. Det er i lovforslaget foreslått å fjerne kravet om at daglig leder må være autorisert.

Trenger du oppdateringstimer? Her er et aktuelt kurs som er nyttig å få med seg: Månedlig oppdatering – juni 2018 

Foreslått endring i tittelen «autorisert regnskapsfører»

Flertallet i utvalget som har utredet forslag om ny regnskapsførerlov, har gått inn for å endre tittelen fra «autorisert regnskapsfører» til «statsautorisert regnskapsfører». Revisorforeningen har uttalt at de stiller seg kritisk til akkurat dette, fordi dagens tittel er godt innarbeidet og godt kjent blant brukerne av regnskapstjenestene.

 

Vil du lese mer om dette temaet? Sjekk ut denne artikkelen: Forslag til endringer i forskriften til bokføringsloven

Kilder: Regjeringen, Revisorforeningen

← Forrige
Neste →