Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Kryptovaluta i Norge

22.1.2018

Aktuelt og nyheter

Det er ikke mange månedene siden Bitcoin skjøt fart for alvor, og plutselig var kryptovaluta på alles lepper. Alle snakker om kryptovaluta, men hva er det egentlig? 

I Norge var kryptovaluta underlagt merverdiavgift frem til februar 2017. En undersøkelse utført av Cobinhood foretatt blant amerikanske forbrukere, viser at en stor del av dem har hørt om kryptovaluta, men ikke aner hva det egentlig er. Vi antar at situasjonen i Norge er ganske lik. Her får du en kort innføring i hva kryptovaluta er, og hvis du vil vite mer anbefaler vi kurset Bitcoin – En introduksjon 

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital eller virtuell valuta som bruker kryptering som sikkerhet. Kryptovaluta sies å være vanskelig å forfalske på grunn av denne sikkerhetsfunksjonen, men har hittil ikke vært til hinder for flere tyveri av spesielt Bitcoin gjennom utspekulert hacking. Dette på tross av at flere eksperter har uttalt at kryptovaluta i teorien er immun mot statlig forstyrrelse eller manipulasjon.  

De fem største – blant de mange

Per i dag finnes det over 1500 forskjellige kryptovalutaer. I følge nettstedet Coinmarketcap.com er Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash og Cardano de største, med samlet markedsverdi på flere hundre milliarder dollar.   

Bitcoin er per i dag den største av de fem, og har i løpet av 2017 økt med rekordhøye 1376 % i 2017. Den eventyrlige verdiøkningen av Bitcoin gjennom 2017 kan forklares ut fra den enorme etterspørselen og at institusjonelle investorer har omfavnet valutaen.  

Handel av kryptovaluta fra Norge

I Norge har særlig én ting stoppet mange fra å handle Bitcoin, nemlig merverdiavgift. Norge var et av de siste landene i Europa som mente at veksling av Bitcoin ikke var omfattet av merverdiavgiftsfritaket for finansielle tjenester, dermed var handel av kryptovaluta avgiftspliktig. Først i februar 2017 ble det konkludert med at Bitcoin skal være unntatt merverdiavgift  

Forskjellen mellom kryptovaluta og tradisjonell valuta

Den største forskjellen mellom de er at kryptovaluta er uregulerte, digitale verdier som ikke utstedes eller garanteres for av en sentralbank. Dette er med på å gjøre at kursen til slik valuta er mer volatil, altså svinger mer.  

Norske kryptovalutaer

IOTA er den hittil mest omtalte norske kryptovalutaen. Den ble startet av en norsk gründer i 2015, og hadde per 14. Januar 2018 en markedsverdi på svimlende 10,3 milliarder dollar, noe som tilsvarer omlag 81,5 milliarder norske kroner. Forklaringen til valutaens enorme vekst, er blant annet at en lang rekke norske og internasjonale selskap har inngått et samarbeid om å bruke IOTA til å skape en markedsplass for salg av data. Tanken bak det hele er at ubenyttede data en bedrift har, kan være interessant for andre å kjøpe dersom handelen er enkel nok og kostnadene lave.  

Lær mer om Bitcoin og kryptovaluta 

Accountor Training tilbyr et innføringskurs i Bitcoin. Kurset holdes av Torbjørn Bull Jenssen, som jobber som ekspert på Bitcoin og Blockchain i Menons.

 

Kilder: 

HegnarPWCE24DN

 

← Forrige
Neste →