Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Kunstig intelligens i regnskapsbransjen

15.3.2018

Aktuelt og nyheter Regnskap og økonomi

Kunstig intelligens vil snart bli allemannseie. Hittil har kunstig intelligens vært noe hovedsakelig større selskaper har investert tid og penger i, men tiden er også moden for at mindre selskaper begynner prosessen med å adoptere avansert teknologi.

Kunstig intelligens i regnskapsbransjen

Heng med i konkurranseutviklingen

Skal man henge med i konkurranseutviklingen må man også investere i kunstig intelligens og teknologien rundt det. Det er også oppfatningen blant næringslivsledere: Mer enn 80 % av ledere i større bedrifter tror at kunstig intelligens vil være et konkurransefortrinn i flere bransjer. Hele 79 % tror at teknologien vil øke produktiviteten i bedrifter verden over. Henger man ikke med vil man på sikt bli utkonkurrert.

Kunstig intelligens – kort forklart

Kunstig intelligens er en teknologi som legger til rette for at datamaskiner eller programvare skal kunne utføre beslutningsbaserte oppgaver, som tidligere kun har vært utført av mennesker. Teknologien kan benyttes i flere ulike format, blant annet gjennom maskinbasert læring og talebasert teknologi. Eksempelvis egner teknologien seg svært godt for oppgaver som krever kognitive ferdigheter, slik som resonnering, mønstergjenkjenning og evne til å lære.

Regnskapsførerens rolle er under endring

I følge en undersøkelse gjennomført blant regnskapsførere i USA tror hele 68% av deltakerne at regnskapsførerens rolle er i endring. Administrative oppgaver vil i større grad overlates til maskiner og programvarer med kunstig intelligens, mens regnskapsføreren i større grad kan ta en rolle som rådgiver og veileder overfor kundene.

Teknologien endrer på mange måter kundenes forventinger til tjenestene som leveres, og verktøy som kunstig intelligens vil derfor være en slags katalysator og betingelse for å kunne vedlikeholde et komparativt fortrinn. For at tjenestene man leverer som regnskapsfører, skal fortsette å være relevant for kunden, må man utforske og ta i bruk ny teknologi.

Fremtiden i regnskapsbransjen – vil profesjonen fortsette å eksistere?

Mindre selskaper har ikke de samme ressursene som de større selskapene til å kunne utvikle egne produkt og tjenester basert på kunstig intelligens. I følge ekspertene vil teknologien bli mer tilgjengelig i de kommende årene, og man forventer etterhvert en standardprising på slik teknologi. Kunstig intelligens i regnskapsbransjen vil føre til at flere rutineoppgaver forsvinner. Selv om teknologi vil ta flere av oppgavene regnskapsføreren har i dag, er spådommen likevel at profesjonen vil fortsette å eksistere, men at morgendagens arbeidsoppgaver krever større grad av samhandling med maskiner og ikke minst programvare.

 

Interessert i ny teknologi? Da er Accountor Trainings kurs om Blockchain noe for deg! Les mer og ta kurset her.

Kilder: PWC. CPA

← Forrige
Neste →