Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

SAF-T blir obligatorisk for alle i 2020 

22.6.2018

Aktuelt og nyheter Regnskap og økonomi

SAF-T er et standardformat for utveksling av regnskapsdata, og er utviklet i fellesskap av bransjeorganisasjoner, systemleverandører og Skatteetaten etter en anbefaling fra OECD.  SAF-T blir obligatorisk for alle bokføringspliktige i 2020. 

saf-t

SAF-T blir obligatorisk for alle i 2020

Finansdepartementet har endret bokføringsforskriften, slik at alle bokføringspliktige som har bokføringen elektronisk skal kunne levere regnskapsdata i et gitt standard format. Endringen gjelder for bokføringsperiode som begynner 1. januar 2020 eller senere. Før denne datoen er rapportering på SAF-T format frivillig.  

Selskap og virksomhet med mindre enn fem millioner kroner i omsetning er unntatt dette kravet, men dersom de likevel har bokførte opplysninger elektronisk tilgjengelig er det omfattet av kravet.  

Forberedelser til SAF-T

Den bokføringspliktige har ansvaret for å levere regnskapsdata i SAF-T formatet, men kunden vil i de fleste tilfeller forvente at regnskapsfører håndterer dette. Fordi formatet ikke blir obligatorisk før i 2020, er det fremdeles god tid til å tilpasse seg de nye reglene. Torstein Heggen som er faglig daglig leder i Amesto AccountHouse anbefaler likevel å begynne prosessen med implementering allerede nå.  

Tilpasning til andre systemer

I kassesystemloven er det eksempelvis allerede forberedt at SAF-T formatet er et pålagt eksportformat. I dag benyttes mye ressurser på å legge til rette for eksport av ulike data til regnskapssystemet, noe som vil bli vesentlig enklere med et standard format.  

Utfordringer med SAF-T

Den største utfordringen med formatet er at det er XML-basert. XML er kort fortalt et verktøy for deling av strukturerte data mellom informasjonssystemer, og strukturerer dataene hierarkisk.  

For en systemutvikler er formatet enkelt å arbeide med, men for andre er det ikke alltid like enkelt å lese innholdet direkte i filen, eller å benytte dataene i regneark. Når SAF-T blir obligatorisk vil derfor gi best uttelling for de som har system som håndterer formatet, og ikke for de som baserer seg på regneark.  

Trenger du noen oppdateringstimer i bokføring? Ta dette kurset: Hvordan lage bedre prosjektregnskap

Kilder:  Skatteetaten, Revisjon og regnskap

← Forrige
Neste →