Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Skattemeldingen for næringsdrivende: Fristen for levering nærmer seg

9.5.2018

Aktuelt og nyheter Skatt og avgift

4. april 2018 ble også skattemeldingen for næringsdrivende for inntektsåret 2017 gjort tilgjengelig, med frist for levering 31. mai 2018. Det lønner seg å levere i tide, hvis ikke risikerer man tvangsmulkt.

Skattemeldingen for næringsdrivende
Vil du lære mer om skattemeldinger? Sjekk ut vårt kurs om skattemeldinger for AS

Enkeltpersonforetak – kan være fritatt fra levering

Noen personlig næringsdrivende er fritatt fra å levere næringsoppgaven, dersom driftsinntektene ikke overstiger 50.000 kroner, er skattemessig bosatt i Norge, selskapet ikke har regnskapsplikt etter regnskapsloven og dersom selskapet ikke er registreringspliktig i merverdiavgiftsloven. Dersom man er fritatt fra å levere næringsoppgaven, er man også fritatt fra å fylle ut vedleggsskjema om personinntekt fra enkeltpersonforetak, og har heller ikke bokføringsplikt. Man må likevel dokumentere inntektene og kostnadene.  

Næringsoppgave 1: Enkeltpersonforetak, ANS og DA

Næringsoppgave 1 gjelder de som driver virksomhet uten å være regnskapspliktig etter regnskapsloven, men som har bokføringsplikt etter bokføringsloven. Næringsoppgave 1 brukes for å fastsette inntekts- og formuesskatt og eventuell trygdeavgift.   

Næringsoppgave 2: Alle som har regnskapsplikt

Næringsoppgave 2 leveres av alle selskap som har både bokføringsplikt og regnskapsplikt. Skjemaet brukes til å fastsette inntekts- og formuesskatt samt eventuell trygdeavgift.  

Viktig å huske på: Endringer i 2017

I 2017 ble det gjennomført en rekke endringer som er nyttig å huske på i forbindelse med ferdigstillingen av regnskapet og levering av skattemeldingen for næringsdrivende. Blant annet: 

  • – Skattesatsen ble redusert fra 25 % til 24 %, samtidig som utbytte fra AS og utdeling fra deltakerliknede selskap ble skjerpet med en oppjusteringsfaktor på 1,24, som altså øker skatten på utbytter og utdeling for mottaker.  
  • – Startavskrivningene i saldogruppe d (personbiler, traktorer, maskiner, redskaper mv.) ble avviklet. Tidligere hadde man adgang til en startavskrivning på 10 % mer i anskaffelsesåret.  

Tvangsmulkt

Dersom skattemeldingen for næringsdrivende ikke leveres innen fristen, kan skattekontoret ilegge daglig tvangsmulkt for hver dag skattemeldingen ikke er levert, opptil 56.500 kroner.  

Skatteetaten kan også ilegge tvangsmulkt ved for sen levering av aksjonærregisteroppgaven, A-melding, mva-melding, tredjepartsopplysninger og bokføringspålegg.  

 

 

Kilder: Skattetaten – Skattemelding ENKRapportering ENKNæringsoppgaveTvangsmulkt, Magnus Legal 

← Forrige
Neste →