Artikler

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å forbedre tjenesten vår og for å tilpasse personlig innhold. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies. Les mer X

Skatteplikt for firmabil: Lønner det seg å ha firmabil eller eie selv?

17.10.2018

Aktuelt og nyheter Skatt og avgift

Bil er dyrt å anskaffe, og kostnadene som kommer i tillegg til å eie bilen likeså. Spørsmålet er derfor om det er lønnsomt å eie bilen selv eller å bruke firmabil? De skattemessige aspektene ved firmabil er ofte avgjørende når man skal vurdere hva som lønner seg for bedriften og for den ansatte. Her er de mest sentrale reglene om skatteplikt for firmabil. 

Skatteplikt for firmabil

Når oppstår skatteplikt for bruk av firmabil? 

Skatteplikt for firmabil oppstår kun dersom firmabilen benyttes til privatkjøring i et inntektsår. Det vil si at man ikke blir skattepliktig privat for å bruke firmabil til arbeidsrelaterte oppdrag. Hovedregelen er at skatteplikt oppstår dersom firmabilen benyttes til kjøring mellom hjemmet og arbeidsstedet, eller mellom pendlerbolig og hjemmet.  

Reglene om skatteplikt for bruk av firmabil gjelder uavhengig av om du er arbeidstaker i eget firma, eller arbeidstaker hos en annen. Dersom du ser aksjonær eller deltaker i selskap, og bruker firmabil, kan du også bli skattepliktig for bruk selv om du ikke er ansatt i selskapet.  

Hva med sporadisk bruk av firmabil?  

Skatteplikt for privat bilbruk oppstår ikke dersom bilbruken kun er sporadisk. Sporadisk er definert som bruk av firmabil som ikke overstiger ti kalenderdager per år, og samlet bilbruk må ikke overstige 1000 kilometer 

Kjørebok er i denne sammenheng smart å bruke. Dersom uenigheter skulle oppstå med skattekontoret kan en slik kjørebok være avgjørende. Her må man være nøyaktig med dokumenteringen i kjøreboken, hvor total kjøredistanse må fremgå og man må spesifisere hva som er arbeidsrelatert kjøring og spesifikasjon av hva som er privat kjøring.  

Mye å gjøre? Sørg for å organisere tiden din godt. Last ned vår guide for smart tidsstyring, og få hjelp til å få maksimalt ut av tiden din.

Firmabil eller eie bilen selv?  

På dette spørsmålet er det ikke noe fasitsvar. Generelt sett er det slik at jo mer arbeidstaker kjører i arbeidstiden og yrket, jo større sannsynlighet er det for at det lønner seg å eie bilen selv. Motsatt; jo mer du kjører privat, jo gunstigere er det å ha firmabil.  

 

Vil du lære mer om skatteplikt for firmabil?

Accountor training tilbyr nå kurset «Bilgodtgjørelse, fri bil og yrkesbil». Kurset går nærmere inn på den nye særavtalen som trådt i kraft 22. juni 2018, satser for bilgodtgjørelse, hvordan fri bil skal behandles og reglene om yrkesbil. Kursets målgruppe er regnskapsførere, lønnsansvarlig og HR-medarbeidere, men også andre med interesse for bilgodtgjørelse kan ha nytte av innholdet. 

Kurset holdes av Morten Sætra med spisskompetanse på området, som til daglig er senior lønnskonsulent i DataLink AS. 

Kilder: Smarte Penger, Magnuslegal

← Forrige
Neste →